– När vi diskuterat Eldgos har jag visat videoklipp från de senaste vulkanutbrotten på Island, och tack vare bilderboksformatet har vi kunnat diskutera boken utan att läsa den ord för ord, säger Mikaela Wickström.
– Styrkan i det pedagogiska materialet vi låtit utveckla i Den nordiska bokslukaren är också just den, att materialet gör det lättare för pedagoger att våga ta in böcker på andra nordiska språk i undervisningen, konstaterar Wickström.
Dagens bilderböcker hanterar också många svåra frågor, som till exempel ensamhet, miljöförstöring, krig och ohälsa. Här fungerar materialet som hjälp och ingång till de svårare diskussionerna.
Inspiration för läsfrämjare i hela Norden
Läsfrämjande, men också språkförståelse, är rykande aktuella teman i hela Norden efter ländernas dalande läsförståelseresultat i den senaste Pisa-undersökningen. Mikaela Wickström jobbar mycket med både högläsning och workshops för att kittla fram läsglädjen.
– Den läsfrämjande verksamheten är otroligt viktig, att läsa, läsa och läsa ännu mera. Och barnen vill verkligen ha högläsning, de älskar att få turas om att välja bok. Under hela året hade vi besök av 76 barngrupper, säger Wickström.
– Skolorna vi samarbetar med uppskattar att det uttryckligen är läsning på programmet när de besöker oss. Grupperna kommer medan biblioteket är stängt för allmänheten, så barnen får ta en bok och sätta sig och läsa i lugn och ro. De hittar alla möjliga skrymslen och favoritställen – en sitter under biblioteksdisken, någon annan i håligheten under en barnbokshylla.
Glömdag och färgbad