Nordisk utbytesordning är ett samarbete mellan alla nordiska länder och områden. Utbytesordningen administreras av Nordisk kulturkontakt. Ordningen arbetar aktivt mot Vision 2030 och delområdet ett socialt hållbart Norden. Den nordiska nyttan är tydlig i att projektet ger en möjlighet för statstjänstemän i de nordiska länderna att bygga nätverk och bekanta sig med andra nordiska språk och arbetssätt.
Kontaktgruppens arbete
Under 2023 har kontaktgruppen träffats två gånger digitalt och två gånger fysiskt. Första fysiska mötet hölls i Helsingfors och det andra i Köpenhamn. Kontaktpersonerna har varit de samma under året utom på Åland där den ena av två slutade.
Den största utmaningen för kontaktgruppen är att göra utbytesordningen mer känd och eftertraktad då de som arbetar med NORUT varken har mycket tid eller resurser för arbetet med ordningen vid sidan av sina andra arbetsuppgifter. Det skulle framför allt vara viktigt att nå beslutsfattarna inom målgruppsorganisationerna. Kontaktgruppen har fortsatt sprida de animerade marknadsföringsfilmerna flitigt på sina organisationers hemsidor, facebook och linkedin. Dessutom har personer som varit på utbyte intervjuats och dessa intervjuer har använts i marknadsföringssyfte. I Sverige har det ordnats webinarier som samlat hundratals deltagare och i dem har det informerats om NORUT. Nyhetsbrev är ett annat verktyg som använts. Också NMRS har hjälpt till med att sprida info om utbytesordningen.
Alla ansökningar och rapporter görs via det digitala verktyget Questback som uppdateras flera gånger per år i enlighet med önskemål från kontaktgruppen.
Resultat
Under 2023 var 40 stipendiater på utbyte i totalt 56,65 månader. En liten ökning från 2022. Stipendiaternas hemländer fördelades enligt följande:
Ekonomi
Utbytesordningen fick under 2023 en beviljning på totalt 2 129 000 DKK, motsvarande 286 156 euro. Av det får 7 % användas till administration. Ca 50 % av utdelningspengarna kom till användning.
Rapporter från stipendiaterna
Stipendiaterna lämnar rapport om sin vistelse efter att de återvänt hem. Svaren stipendiaterna ger är mycket positiva och de anser att de både på ett personligt plan, och att deras arbetsgivare, vinner på utbytet. Alla är överens om att det var en upplevelse de gärna rekommenderar åt sina kolleger.
Kommentarer under den gula stapeln ”Annat”: sett en broschyr för flera år sedan, av en i familjen, jag har deltagit tidigare, via en kompis i ett annat nordiskt land, informationsutskick på arbetsplatsen.
Hur fick du höra talas om Nordisk utbytesordning?