Gå till innehållet

Det nordiska samarbetet

Det nordiska samarbetet är världens äldsta samarbete av sitt slag. Samarbetet omfattar Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt Färöarna, Grönland och Åland.
Det nordiska samarbetet är både politiskt, ekonomiskt och kulturellt förankrat. Utgångspunkten är att nordiskt samarbete ska fokusera på områden där en gemensam nordisk insats skapar ett mervärde för de nordiska länderna och deras medborgare.
Den nordiska gemenskapen arbetar för ett förstärkt Norden i världen och är en viktig medspelare i europeiskt och globalt samarbete. Gemen­samma värderingar mellan länderna bidrar till att förstärka Nordens position som en av världens mest innovativa och konkurrenskraftiga regioner.
Det officiella nordiska samarbetet sker inom ramarna för Nordiska ministerrådet, där regeringarna samarbetar, och i Nordiska rådet, som är parlamentarikernas samarbetsforum. Visionen för det nordiska samarbetet är att vara världens mest hållbara och integrerade region 2030.

Nordisk kultur­kontakt och Den nordiska bokslukaren 

I Nordiska ministerrådets kultur­politiska samarbetsprogram 2021–2024 ingår ett strategiskt mandat för Nordisk kulturkontakt. Verk­samheten redovisar fortlöpande resultaten i relation till mandatet, till exempel genom rapporter och publikationer
https://www.nordiskkulturkontakt.org/om-oss/publikationer/
.
I stadgarna betonas att konst och kultur är förutsättningar för att människor ska kunna lära känna, närma sig och förstå andra länder, deras befolkning och samhällen. För att Norden ska vara en integrerad region är det avgörande att det finns plattformar som långsiktigt och kontinuerligt utgör och skapar kontaktytor mellan människor och länder.
Nordisk kulturkontakt är, med sin synlighet och närvaro i offent­ligheten och sina direkta relationer till civilsamhället, en sådan plattform och spelar därmed en strategisk roll i arbetet med att uppnå målen i det kulturpolitiska samarbets­programmet och i den handlingsplan för 2021–2024 som är kopplad till Nordiska ministerrådets vision.
Nordisk kulturkontakt ska främja förståelse för och kunskap om konsten och kulturens roll som förutsättning för hållbar utveckling.
I detta ligger bland annat att initiera och förmedla goda exempel och inspirera till grön kulturproduktion, -distribution och -konsumtion. Utbyten mellan konst- och kultur­aktörer från olika nordiska länder bidrar till konstnärlig fördjupning och förnyelse, till nätverk och kompetens­höjning och därmed till en konkurrenskraftig kultursektor.
Nordisk kulturkontakt ska facilitera, stödja och vara arena för sådana utbyten. 
Den nordiska bokslukaren är ett läsfrämjandeprojekt som vänder sig till vuxna som läser bilderböcker för barn i åldrarna 0—12 år.
En nordisk arbetsgrupp har utarbetat manualer för läsning av bilderböcker på tre olika svårighets­nivåer för barn uppdelat i nivåerna liten, mellan och stor. Bilderböckerna utgörs av böcker nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdoms­litteraturpris sedan 2013, i dagsläget sammanlagt 56 st.

Samarbetsministrarnas projektuppdrag till Nordisk kulturkontakt

Utifrån egen budget gör de nordiska samarbetsministrarna sina prioriteringar och beslutade 2020 om att avsätta medel till finansiering av projektet Den nordiska bokslukaren.
Nordiska samarbetskommittén (NSK), de nordiska samarbets­ministrarnas ämbetsmannakomitté, beslutade utifrån projektbeskrivning från Nordisk kulturkontakt, per capsulam
I skriftlig procedur
10/10 2020 om att avsätta medel för initiativ under det strategiska fokusområdet ”Socialt Hållbart Norden” och under­målsättningen ”Stärkt insats för barn och ungas kultur- och språk­förståelse i Norden” där även projektet Den nordiska bokslukaren ingick. 
Därpå bekräftade genom ett påföljande beslut de nordiska kulturministrarna (MR-K) i sin tur i en skriftlig procedur att tilldela Den nordiska bokslukaren medel avsedda för detta projekt, i april 2021.
Check Kopierat till urklipp