Barn är fördomsfria bokkonsumenter, och bilderboken en fantastisk förmedlare av budskap, också över språkgränserna. Läsfrämjandeprojektet Den nordiska bokslukaren kom till i gränslandet mellan dessa två faktum. Projektet skapar pedagogiskt material till nordiska bilderböcker, gratis och på alla nordiska språk.
Pilotfasen för Den nordiska bokslukaren pågick under åren 2021–2023 med finansiering från de nordiska samarbetsministrarna. Nordisk kulturkontakt valde att komplettera projektet med en följeforskningsmodul för att få reda på om metoden är lämplig för att uppfylla huvudmålet på sikt: Att sänka tröskeln för vuxna att läsa nordiska bilderböcker med barn.
Med professionella högläsare som primär målgrupp, däribland lärare, småbarnspedagoger och bibliotekarier, bidrar Den nordiska bokslukaren till att möjligast många barn nås av litteraturen. För läsfrämjaren erbjuder projektets stödmaterial inspiration och alternativa närmandesätt till den nordiska bilderboksskatten.
Läsning skapar referensramar, trygghet och gemenskap närhelst vuxna läser för eller med barn. Läsglädjen som kommer på köpet är en förutsättning för barnens livslånga lärande och en nyckel till litteraturen som medskapare av förståelse, empati och i förlängningen även demokrati.
Som läsfrämjandeprojekt utgör Den nordiska bokslukaren därför god grogrund för ett vidare nordiskt läsfrämjandearbete. Det är min varma förhoppning att denna forskning ger upphov till ytterligare nordiska insatser och ingångar till vidare forskning på området.
Gitte Grønfeld Wille
Direktör på Nordisk kulturkontakt