Gå till innehållet

Inledning

Den nordiska bokslukaren är ett läsfrämjandeprojekt som vänder sig till vuxna som läser bilderböcker för barn i åldrarna 0—12 år.­
I projektets treåriga pilotfas ligger fokus på att sprida kunskap om och tillgängliggöra de nordiska bilderböcker som varit nominerade till eller vunnit Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur genom att utveckla, utarbeta och tillhandahålla pedagogiska handledningar på flera nordiska språk till böckerna.
Projektet har inte finansierat konkreta läsaktiviteter i länderna. De nordiska husen och instituten har varit inställda på att använda materialet i sin egen verksamhet och på så sätt bidra till spridningen.
Syftet har varit att låta en nordisk arbetsgrupp utarbeta manualer för läsning av bilderböcker på tre olika svårighetsnivåer för barn uppdelat i nivåerna liten, mellan och stor.
Bilderböckerna i rapporten utgörs av böcker nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdoms­litteraturpris från 2013–2023, vid publiceringen av denna rapport sammanlagt 56 st.
Projektet innefattar även samarbete med de nordiska kultur­institutionerna i Reykjavik (NOREY), Torshavn (NLH), Nuuk (NAPA) och Mariehamn (NIPÅ), samt med ytterligare fler aktörer genom den nordiska arbetsgruppens breda nätverk.
Forskningsuppdraget har inneburit att genomföra en kvalitativ studie genom följeforskning av projektet Den nordiska bokslukaren.  
Uppdragets framskridande har redovisats för projektets styrgrupp vid flera tillfällen under perioden samt till projektledning och kommunikationsansvarig.
Rapportens resultat publiceras och förmedlas av Nordisk kulturkontakt genom Nordiska ministerrådets digitala publikationsportal NordPub och tillhandahålls för nedladdning från Nordiska ministerrådets hemsida
https://www.norden.org/sv/information/las-mera-om-vara-publikationer
och på Nordisk kulturkontakts webbplats.
I det nordiska kulturpolitiska samarbetsprogrammet 2021–2024 betonas att forskningsbaserade utredningar samt kultur- och mediestatistik ska säkerställa att politikutvecklingen inom kultursamarbetet är kunskapsbaserad och relevant.
Denna publikation vill bidra till detta.

Bakgrund

På uppdrag Nordisk kulturkontakt har författaren genomfört en kvalitativ studie med ett flertal grupper och individer bestående av enkäter, djupintervjuer, och litteraturstudier. Härigenom har studien kunnat se på hur det pedagogiska stödmaterialet tagits emot, använts och vidareutvecklats och hur olika strategier i relation till litteraturbruket sett ut hos det pedagogiska materialets användare.
En skattning av hur projektets referensgrupp med läspedagoger förändrat attityder och kunskaper från första noll-mätningen via mitt- och slutmätning har genomförts.
Från projektets webbplats har mätbara data inhämtats och funktionen analyserats.
Detta samlade underlag har utgjort bas för att verifiera huruvida projektet Den nordiska bokslukaren uppfyller de intentioner och kvalitativa mål som låg till grund för projektbeslutet.
Undertecknads egen arbetsbakgrund och perspektiv i denna rapport kan efter akademisk utbildning
MA in Education Greenwich University London U.K, Stockholm University of the Arts https://www.uniarts.se/
sammanfattas genom tio år inom samhällsvetenskapliga akademin på svenskt universitet, åtta år som seniorrådgivare kultur och medier på Nordiska ministerrådets sekretariat i Köpenhamn, samt kvalitets­bedömning av Nordiska, Baltiska och Europeiska projekt för Universitets- och högskolerådet i Stockholm (UHR).
I föreliggande rapport presenteras resultaten från undersökningen. 
Ansvaret för undersökningens genomförande har helt åvilat författaren. Detta ansvar har därvid innefattat samtliga moment i undersökningsprocessen; från problemutveckling och val av studiens design, utarbetandet av frågor och sammanställning av insamlade data, och analys och presentation av data och resultat.
Under arbetets gång har det varit möjligt för respondenterna ifrån hela Norden att svara på enkäter på något av de skandinaviska språken svenska, danska och norska, alternativt på engelska. Svaren har översatts till svenska då det slutliga manuskriptet publiceras på svenska. Citat återges i förekommande fall på de skandinaviska språken.
Under arbetets gång har projektets styrgrupp fortlöpande informerats om studiens framskridande. Projektledningen har fortlöpande informerats om pågående arbete med möjlighet till synpunkter och kommentarer.

Syfte

Undersökningens syfte har som inledningsvis nämndes varit att genomföra en analys av projektet utifrån två grundfrågor, nämligen: huruvida projektet Den nordiska bokslukaren uppfyller de intentioner som låg till grund för beslutet om finansiering som de nordiska samarbetsministrarna fattade. Samt vilka kvalitativa effekter i samband med läsning av nordiska bilderböcker för barn som kunnat identifieras genom de pedagogiska stödresurserna i projektet Den nordiska bokslukaren.
Genom ett sådant undersöknings­arbete är avsikten att stärka möjligheterna till både intern och extern transparens, samtidigt som förutsättningarna för kunskaps­driven politikutveckling ges ytterligare underlag.
En väsentlig utgångspunkt för detta har varit att tillhandahålla ett kunskapsunderlag som ger möjlighet att bekräfta riktning och verktyg, samtidigt som avvikelser uppmärk­sammas. I den meningen skall rapporten betraktas som ”förändringsinriktad”, vilket innebär att mot bakgrund av denna rapport, erbjuda ett relevant underlag för fortsatta diskussioner i kultur­samarbetssammanhang, för Nordisk kulturkontakt i förhållande till både Nordiska ministerrådet och ytterligare aktörer med relevans inom området barn- och ungdoms­litteratur, liksom i situationer där information om projektet ges genom Nordisk kulturkontakt.
Den nordiska bokslukaren vill sänka tröskeln för vuxna att läsa barnlitteratur från andra nordiska länder med barn. Genom att producera pedagogiskt stödmaterial till aktuella nordiska bilder­böcker skapar projektet en tidig kontaktyta till de nordiska ländernas bok­skatt för barn, med hjälp av läsande vuxna.
– Ur webbplatsen bokslukaren.org

Rapportens disposition

Rapporten är disponerad enligt följande:
  • Redovisning av tre attityd- och kunskapsmätande enkäter (noll-mätning, halvtids-, samt slutmätning) riktade till en grupp pedagoger och bibliotekarier som arbetar med barn i läsgrupper, kallad Referensgruppen.
  • Redovisning av en enkät med frågor till analys och reflektion till den arbetsgrupp som arbetat med att producera pedagogiskt stödmaterial, kallad Arbetsgruppen.
  • Två omgångar strategiska och fördjupande forskningsinriktade skriftliga intervjufrågor till den forskare som ingår i projektets styrgrupp
  • En enkät till direktörerna för de nordiska husen och instituten
Resultaten redovisas för respektive delundersökning enligt ovan, samt även i samlad form där ovanstående delar lagts ihop och utfallet analyserats och beskrivits.
Efter inledningen följer en text om hur det nordiska samarbetet är organiserat, följt av en text om Nordisk kulturkontakts projekt­uppdrag Den nordiska bokslukaren tilldelat genom de nordiska samarbetsministrarna.
I kapitlet "Studiens design" redovisas problemområdet för undersökningen, dess konkreta problemställning och dess metodologiska utgångspunkt.
I kapitlet "Resultatredovisning" redovisas resultaten som jämförs mot frågeställningen om vilka kvalitativa effekter i samband med läsning av nordiska bilderböcker för barn som kunnat identifieras genom tillgängliggörandet av de pedagogiska stödresurserna i projektet Den nordiska bokslukaren.
I kapitlet ”Konklusioner”, kommenteras huruvida projektet Den nordiska bokslukaren uppfyller de intentioner som låg till grund för beslutet om finansiering som de nordiska samarbetsministrarna fattade. Vidare kommenteras de kvalitetsmål som projektet angett i projektbeskrivningen till besluts­fattarna samt sammanfattas projektövergripande iakttagelser kring framtida utveckling.
Check Kopierat till urklipp