Gå till innehållet

Studiens design

Problemområde och problemställning

Inte bara barns men även vuxnas läsvanor har förändrats och med ökande krav och tidsbrist blir läsandet en utmaning, uttrycker Nordisk kulturkontakt i sin projekt­beskrivning. Denna utmaning identifieras gång på gång i kontakten med bibliotekarier och andra läsfrämjare. Problematiken har även snappats upp av förlagsbranschen och andra aktörer inom barnlitteraturen runtomkring i världen. Att då kunna ta in böcker på andra nordiska språk i under­visningen, är inte en mindre utmaning, och blir projektets viktiga bidrag till förändring.
Som tidigare nämnts (se avsnittet "Syfte") definieras i föreliggande studie på basis av ovanstående problembeskrivning i projekt­beskrivningen två grundfrågor, nämligen: huruvida projektet Den nordiska bokslukaren uppfyller de intentioner som låg till grund för beslutet om finansiering som de nordiska samarbetsministrarna fattade. Samt huruvida de kvalitativa målen som projektet uppsatt uppnåtts.
Ett projekt förklaras i Svenska Akademiens Ordbok (SAOL) som ett ”planerat arbete av större omfattning”. Ett projekt kan mer utförligt beskrivas som ett tillfälligt, tidsbegränsat arbete med bestämd start och avslut med definierade resurser. Att organisera sin verksamhet i projekt innebär bestämda ramar att förhålla sig till avseende tid, budget och resurser.
Alla organisationer och verksam­heter liknande Nordisk kulturkontakt har ett intresse av att antingen kunna få ett kvantitativt mått och eller en kvalitativ bedömning över hur verksamheten, eller som i det här fallet ett enskilt projekt, ”har fungerat”, utöver den självvärdering som naturligen präglar verksam­heten.
Detta behov – att synliggöra resultat och anknyta till strategiska mål, uppmärksammas också av de nordiska kulturministrarna i deras strategi
https://www.norden.org/en/node/59852
.
Ett numera etablerat sätt att få ett mått på genomförda verksamheter och/eller aktiviteter, är att genom­föra en kvalitativt inriktad under­sökning där ”mätning” i numerär bemärkelse inte genomförs.
I stället genomförs en uppföljande studie/utvärdering där syftet är att försöka nå fördjupad kunskap om innebörd och mening via tematiskt insamlade data där betydelser eftersökts som kan förklara effekter i form av verkan och påföljd.
Undersökningens konkreta problem­ställning har varit att söka besvara huruvida projektet Den nordiska bokslukaren uppfyller de intentioner som låg till grund för beslutet om finansiering som de nordiska samarbets­ministrarna fattade. Och vilka kvalitativa effekter i samband med läsning av nordiska bilderböcker för barn som kunnat identifieras genom de pedagogiska stödresurserna i projektet Den nordiska bokslukaren.
Den underliggande följdfrågan har då varit: hur, på vilket sätt, framgår detta.

Den kvalitativa metoden som referensram

En närmast vedertagen uppfattning i dag inom den samhällsveten­skapligt/​humanistiskt orienterade vetenskapssynen, är att problem­områden inom forsknings- och utredningsverksamhet som skall beforskas, måste relateras till olika omgivningsfaktorer och samman­hang för att fullt ut kunna förstås. Med andra ord skulle man kunna hävda, att såväl forskarens utgångspunkt som fokus under forskningsarbetet bör vara inriktat på att försöka förstå under­sökningens problemställning i dess sammanhang. Att formulera och beakta, för studien relevanta sammanhang, är därför väsentligt. Olika typer av kvalitativa data anses därvid särskilt lämpliga. Den analys som görs påverkas av, och bör dra nytta av, undersökarens egen förförståelse och personliga erfarenhet (Gilje/Grimen,1995
Avser författarens helhetsperspektiv på metodfrågan.
). 
I föreliggande undersökning har de metodologiska utgångspunkterna hämtats i den kvalitativa metoden. Kvalitativ forskning använder metoder med vetenskapsteoretisk grund i hermeneutik och fenomenologi.
Den kvalitativa forskningen är starkt kopplad till vetenskapsfilosofier där ”ontologin" (dvs. synen på hur världen är beskaffad) handlar om att det inte finns en objektiv och enkel och okomplicerad verklighet som bara kan fångas, utan data är beroende och påverkade av bland annat forskarens subjektiva tolkning.
Som samhällsforskare är man en del av det man forskar om, dvs samhället. Även om man försöker distansera sig aldrig så mycket från den del av samhället som man studerar har man från början oundgängligen vissa förväntningar och föreställningar och kanske ibland rätt starka värderingar om det som man ska undersöka. Och de människor som man ska studera kan påverkas av att de blir föremål för forskning; de kan göra på ett annat sätt om de vet att de utfrågas och observeras (Ahrne, 2022
Handbok i kvalitativa metoder. Redaktörer Göran Ahrne och Peter Svensson.
).
Möjligen finns det en från människornas uppfattningar ”oberoende verklighet”. Men om man utgår ifrån en kvalitativ forsknings­metod kan denna verklighet bli tillgänglig genom mänsklig förståelse och tolkning.
Teorier, modeller och slutsatser som görs, betraktas helt enkelt som skapade av människor som befinner sig i ett specifikt historiskt, sam­hälleligt och kulturellt sammanhang. Den kvalitativa metoden bejakar vanligtvis också, att det är av avgörande betydelse att under­sökaren är kunnig vad gäller det problemområde som skall studeras.
När vi i vardagslag talar om kvalitet, menar vi oftast att något är värde­fullt eller bra. När vi talar om kvalitativa metoder, menar vi något annat. Vi menar då oftast att vi vill beskriva egenskaperna hos något - hur någonting är beskaffat. Att en metod är kvalitativ innebär över­gripande att den handlar om hur man ska karaktärisera det som är föremål för forskningsansatsen. Det handlar om hur man ska kunna gestalta fenomenet som undersökts så bra och ”kvalitativt” som möjligt. Kvalitativ metod är om man så vill, systematiserad kunskap om hur man ska gå tillväga när man önskar gestalta eller beskriva något. 
Kvalitativ forskning eftersträvar därför om möjligt, en helhets­beskrivning av ett studerat fenomen.
Kvalitativ forskning innebär generellt sett också någon form av forskning vars slutsatser inte är resultat av statistiska/kvantitativa data. Syftet är oftast att få en ”bild”, en ”upp­fattning”, att nå ”förståelse” för olika samhälleliga eller kulturella för­hållanden och/eller processer. Utmärkande för denna metod­inriktning är också uppfattningen om flexibilitet i forskningsprocessen (Larsson, 2011
Avser författarens helhetsperspektiv på metodfrågan.
).
Kvalitativa metoder är inte aktuella när det gäller att beskriva storheter som mängd, omfattning eller utbredning.
Så till vida är kvalitativa metoder motsatsen till kvantitativa. En annan olikhet är att kvalitativa metoder också får anses som motsatsen till hypotestestande ansatser, om man med hypotestestande studier menar att man inriktar sig på verifiering istället för att skapa och utveckla goda hypoteser (slutsatser).
När man menar att kvalitativ metodik inte arbetar med på förhand givna kategorier, menas att man inte arbetar med kategorier och begrepp som definieras klart och tydligt i förväg, och som sedan används på ett närmast mekaniskt sätt (Glaser & Strauss, 1980
Avser författarens helhetsperspektiv på metodfrågan.
). 
Det centrala i den kvalitativa metoden skulle således vara att man söker finna de kategorier, beskrivningar eller modeller som bäst beskriver och sammanfattar något fenomen i omvärlden och hur det uppfattas/formuleras av berörda. 

Studiens olika delar

Att utvärdera projekt kan över tid betraktas som en utvecklingsprocess, nya bedömningsmodeller tillkommer och ersätter tidigare lösningar. Det sker ett pågående arbete för att diskutera kvalitet, skruva på formuleringar, poängsättning, viktning, och så vidare.
Sådana processer gäller framförallt större organisationer som har tillgång till resurser för detta. Samtidigt talar detta sitt tydliga språk; utvärdering av projekt är inte en matematisk formel med exakta svar utan beror av flera olika parametrar som viktas mot varandra.
I det här fallet har istället respondenterna i grupperna fått ge sina individuella svar på ett antal frågor kring hur man upplevt projektet. Dessa svar är samman­ställda för att kunna ge en bild av hur man i respektive grupp upplevt projektet. Sammanställningarna av respektive grupps svar har sedan legat till grund för redovisningen av studiens slutsatser och konklusioner.
Förståelse för uppdragets syfte och mål har insamlats genom bak­grunds­intervjuer, semistrukturella intervjuer, samt strukturella intervjuer. Avstämningar kring informations- och tolkningsfrågor har vid flertalet tillfällen gjorts med Nordisk kulturkontakts projektledare, kommunikatör och styrgrupp.
Störst vikt har getts till att beskriva det samlade resultatet då detta besvarar rapportens båda huvud­frågor. Inledningsvis beskrivs fokus för studierna av de olika arbets­gruppernas processer, vilket härmed skall redogöras för.
Ett första fokusområde för denna undersökning handlar om att studera attityd- och kunskaps­utvecklingen i den referensgrupp med pedagoger och bibliotekarier som arbetade med projektets pedagogiska stödmaterial till sina läsgrupper med barn.
Deltagarna i referensgruppen har ombetts att beskriva hur de praktiskt genomfört sitt läsgrupps­arbete och givit egna beskrivningar. Några av dessa har i rapporten medtagits för att ge läsaren inblick i hur arbetet med barnen i läsgrup­perna skett, och hur det pedagogiska stödmaterialet har använts och upplevts.
Ett andra fokusområde har varit att studera två verktyg i den externa kommunikationen; webbplatsen bokslukaren.org samt frontfiguren ”Bokbananen”.
I det första fallet har data insamlats genom projektets externa webbplats bokslukaren.org och dessa har analyserats för att ge en bild av på vilket sätt besökarna använt webbplatsens resurser.
Användningen av projektets front­figur och dess koppling till externa projektaktiviteter har beskrivits och direktörerna i nordiska hus och institut har i detta sammanhang besvarat en enkät kring hur de upplever att projektets frontfigur har emottagits och hur information om projektet har kunnat spridas vidare i deras regioner.
Ett tredje fokusområde var den särskilda arbetsgrupp med nationella experter från Norden som producerat projektets pedagogiska stödmaterial. Stödmaterialet produceras av en nordisk arbets­grupp bestående av barn­bibliotekarier, illustratörer, författare, pedagoger och andra läsfrämjare. Materialet byggs upp kring bilderböcker som nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.
Frågeställningarna kretsar kring hur deltagarna upplevt processen och resultaten och vad man identifierar som framtida utvecklingsbehov.
Ett fjärde område har varit frågor till styrgruppens docent och forskare i barnlitteratur genom fråge­ställningar inom projektets olika delar av strategisk och fördjupande karaktär.

Studiens genomförande

När studien använt elektroniska enkäter har respondenterna kunnat välja mellan att besvara frågor ställda på antingen engelska eller på svenska. De som svarat på den svenska versionen har kunnat svara valfritt på något av de skandinaviska språken svenska, norska och danska.
Referensgruppen besvarade tre enkäter inom temat attityd- och kunskapsmätning – en noll-mätning där respondenternas ingång i projektet definierades, sedan en mitt-mätning med fokus på om och hur det pedagogiska materialet har underlättat användandet av nordiska bilderböcker för barn i lässamtal, samt hur respondenterna upplevt att det pedagogiska materialet har tagits emot, använts och vidareutvecklats.  
Och så följde därefter en slut­mätning där respondenterna ombads reflektera kring sina strategiska val av barnlitteratur i samband med sina läsgrupper, hur aktuella teorier tas i bruk för att skapa fördjupande samtal om bilderböckerna, om hur de nyttjar forskningsresultat och huruvida dessa ligger till grund för de pedagogiska valen, samt hur barnen, verbalt och visuellt, tagit emot böckerna.
Arbetsgruppen fick en enkät och ombads svara på frågor kring process, resultat och utveckling omkring sitt eget arbete med framställandet av pedagogiskt stödmaterial och olika effekter av arbetet som de kunnat se från resultatet.
Styrgruppens forskare fick två skriftliga frågeomgångar kretsande kring strategi och forskning, digital plattform som bas för spridning av material och kunskaper kring nordisk barnlitteratur.
Två externa aktiviteter analyserades närmare – webbplatsen, där insamlad data analyserats genom Google Analytics, senare Google Analytics 4, och projektets frontfigur med underlag från en enkät till nordiska hus och instituts fyra direktörer.
Check Kopierat till urklipp