Nordisk Kulturkontakt har derfor i samarbejde med foreningen Det Digitale Folkebibliotek i Danmark udarbejdet rapporten Digitalt udlån i Norden, hvor mulighederne for at etablere en nordisk digital e-litteraturtjeneste bliver undersøgt.
Rapporten blev færdig i marts 2024 og viser at der findes muligheder, men også begrænsninger. I rapporten identificeredes et såkaldt hul i de nordiske folkebibliotekers digitale udlån, da nordiske borgere som udgangspunkt kun har adgang til digitale bøger i det land, hvor de er registreret som bruger samt at bibliotekerne ikke har de samme digitale udlånsrettigheder, som man har på det fysiske bogområde. Dertil ligner de digitale udlånsløsninger heller ikke hinanden. Det spænder fra Island, der ikke udlåner digitale bøger til Danmark, der har verdens måske førende system.
Med rapportens anbefalinger ønsker Nordisk Kulturkontakt, at der i det officielle nordiske samarbejde, udarbejdes en plan for realiseringen af et nordisk e-bibliotek, som en vigtig del af arbejdet med at implementere Deklaration om nordisk sprogpolitik. Deklarationen blev vedtaget af de nordiske kultur- og undervisningsministre den 2. maj 2024.
Læsefremmende indsatser for børn
Under titlen Læsefremmende indsatser i Norden fik Udvalget for Kundskab og Kultur under Nordisk Råds session den 8. april 2024 i Tórshavn en status på projektet Den nordiske Bogslugeren.
Det nordiske bibliotek i Helsinki initierede i 2021 et treårigt læsefremmende projekt for børn under titlen ”Den nordiske Bogsluger”. Med afsæt i Nordisk Råds nominerede billedbøger til børne- og ungdomslitteraturprisen, tilbyder projektet pædagogisk hjælpemateriale til mere end 50 billedbøger, gratis og på alle de nordiske sprog. Materialerne kan downloades fra hjemmesiden på valgfrit sprog og indeholder en kort beskrivelse af bogen samt en række diskussionsspørgsmål og workshopforslag, der kan tilpasses efter børnenes alder.
Hjælpematerialet er udarbejdet af en arbejdsgruppe bestående af børnebibliotekarer, illustratorer, forfattere, pædagoger og andre læsefremmere fra alle de nordiske lande og er frit tilgængeligt for alle interesserede. Nordisk Kulturkontakts læsefremmende arbejde handler om at få læseglæden tilbage i børns liv og er dermed en vigtig del af Deklaration om nordisk sprogpolitik. Projektet var i 2021-2023 finansieret af Nordisk Ministerråd/MR-SAM. I december 2024 besluttede Nordisk Ministerråd at bevilge midler til indsatser under 2025.
Bæredygtig udvikling
Nordisk Kulturkontakt har i perioden haft bæredygtig udvikling som et særligt prioriteret udviklingsområde med hensyn til at få inspiration og ny viden på området. Vi er i dag en miljøcertificeret virksomhed, der arbejder ud fra Ekokompassets miljø-ledelsessystem. Det indebærer et fortløbende arbejde med at identificere, reducere og overvåge organisationens miljøpåvirkning.
Som oplyst i årsrapporten, påbegyndte vi i 2023 en logbog over CO2-udslip i forbindelse med transport- og rejseaktiviteter for medarbejdere og inviterede gæster. Nordisk Kulturkontakt har i løbet af året successivt implementeret Nordisk Ministerråds Guide for bæredygtige og tilgængelige arrangementer, hvilket blandt andet indebærer at forplejning ved møder og arrangementer er vegetarisk. I den udadrettede kommunikation opfordres alle til at bidrage med at nedbringe CO2-udledningen ved at benytte offentlig transport.
For Nordisk Kulturkontakt betyder dette at vi i forbindelse med arrangementer såsom forfattersamtaler, teaterforestillinger og udstillinger stræber efter at samproducere med andre organisationer, således at kulturaktører bruges i forskellige sammenhænge, for på den måde at nedbringe transport mellem landene.
Den 29. januar deltog alle medarbejdere i en intern workshop med organisationen Punos, om Verdenmålene og klimaretfærdighed. Den 16. april gennemførtes en temadag med bestyrelse og medarbejdere under temaet Nordisk Kulturkontakts rolle og ansvar i bæredygtig udvikling. Dagen bød på kortere inspirationsoplæg fra eksperter på området: Julie Forchhammer fra organisationen Klimakultur, Solveig Kornum fra Kulturtanken i Norge samt Inger Smerup Sørensen og Linnea E. Svensson fra projektet Grant vejkort, Nordens Hus i Tórshavn.
Alle medarbejdere har deltaget i Ministerrådets kursus "Introduktion til mainstreaming af tværgående perspektiver". Herefter diskuterede den samlede personalegruppe Ministerrådets Policy for integrering av hållbar utveckling, jämställdhet och ett barnrätts- och ungdomsperspektiv. Som en vigtig del af vores arbejde med bæredygtig udvikling har Nordisk Kulturkontakt etableret en intern koordinationsgruppe for bæredygtig udvikling. Fra april 2024 har NKK allokeret midler til området således at en medarbejder (kommunikationschef) kan bruge op til 20 % af arbejdstiden på årsbasis som bæredygtighedsstrateg.
Støtteprogrammer
Nordisk Kulturkontakt bidrager til at skabe forudsætningerne for et levende nordisk kultur- og foreningsliv ved at være sekretariat for Nordisk Ministerråds støtteprogrammer inden for kunst, kultur og civilsamfund. Vi har i perioden arbejdet tæt sammen med kolleger på sekretariatet i København, for at udvikle programmet Demos, der fra 2025 er et permanent program for civilsamfundsprojekter i Norden.
Som forvaltningsorgan for Nordisk Ministerråd er armslængdeprincippet den bærende værdi, og alle beslutninger om bevillinger træffes af uafhængige eksperter. Fra 2024 har Nordisk Kulturkontakt haft ansvaret for at udpege eksperter til Demos. For at øge synligheden og transparensen i udpegningsprocessen gennemførte Nordisk Kulturkontakt i efteråret en såkaldt Open Call, og i den forbindelse modtog Nordisk Kulturkontakt 63 ansøgninger fra hele Norden. På baggrund af de indkomne kandidater valgte Nordisk Kulturkontakt i december otte nye eksperter til Demos for perioden 2025-2027.
På opdrag af de nordiske samarbejdsministre (MR-SAM) og i tæt dialog med Nordisk Børne- og Ungdomskomité (NORDBUK), varetager NKK støtteprogrammet Norden 0-30. Programmet har til formål at fremme nordisk samarbejde blandt børn og unge i aldersgruppen op til 30 år. På opdrag af komiteen bestilte NKK i 2023 en målgruppeanalyse hos Kulturens Analyseinstitut i Danmark. Analyseinstituttet skulle undersøge udfordringer og komme med anbefalinger til en mere tilgængelig og inkluderende støtteordning. Særligt fokus var på ø-områderne, som traditionelt har lavere deltagelse og adgang til puljemidlerne. Rapporten blev præsenteret for komiteen i november 2024 og pegede blandt andet på nødvendigheden af at udvikle en målrettet kommunikationsstrategi og at samarbejde med paraplyorganisationer, netværk og tidligere støttemodtagere for at sprede informationen.
I 2024 modtog NKK et rekordstort antal ansøgninger til Norden 0-30, sammenlignet med tidligere år og den mest repræsenterede gruppe var unge mellem 16 og 25 år. Mange ansøgninger adresserede tidens højreekstremisme og den anspændte geopolitiske situation, hvor ansøgerne ønskede at skabe positive modbilleder.
Personale
Nordisk Kulturkontakt indledte i maj 2024 en dialog med Nordisk Ministerråds søsterorganisationer i Finland (NIVA og NVC) om fælles administration. Formålet med fælles administration indenfor økonomi, HR og IT er at sikre institutionerne en god administrativ praksis, der kontinuerligt efterlever domicillandets regler for god forvaltningsskik, samtidig med at samarbejdet skal mindske den organisatoriske sårbarhed, der er forbundet med at være tre mindre organisationer.
Fælles administration begrundes ikke i første omgang i en økonomisk effektivisering men snarere i ønsket om at bruge de fælles ressourcer bedre. I november 2024 underskrev organisationerne en samarbejdsaftale og den fælles administration er en realitet den 1. januar 2025.
Der er i 2024 opsigelse fra tre medarbejdere: en specialbibliotekar pa området for børn og ungdomslitteratur, hvis kontrakt udløb i juli 2024 efter 8 års ansættelse samt to seniorrådgivere på støtteprogrammerne.
Til støtteprogrammet Demos ansatte NKK en administrativ koordinator i august 2024. I november rekrutterede Nordisk Kulturkontakt to nye seniorrådgivere, der påbegynder stillingerne henholdsvis den 1. januar og den 1. februar 2025. Nordisk Kulturkontakt har siden september 2023 haft en rådgiver pa støtteprogrammet Demos. Stillingen har været en midlertidig projektansættelse, men er i maj 2024 ændret til en ansættelse under Nordisk Ministerråds generelle vilkår. Med en fast ansættelse kan vi sikre viden og stabilitet i betjeningen af ansøgere og ekspert udvalg.
På biblioteksområdet blev der i august 2024 ansat en biblioteksudvikler med fokus på udvikling af biblioteket i Kaisaniemenkatu 9. Nordisk Kulturkontakt har i maj 2024 indgået en ansættelsesaftale med Helsinki kommune om ansættelse af en medarbejder med særlige behov 8 timer om ugen. Medarbejderens opgaver ligger på biblioteksområdet.
I foråret 2024 etablerede Nordisk Kulturkontakt en ny praktikantordning for studerende, hvor NKK efter annoncering tilbyder en lønnet praktik i en tidsperiode pa otte til ti uger. Ordningen henvender sig til studerende, der er optaget pa en videregående uddannelse med relevans for NKK´s opdrag.
Som en del af Nordisk Kulturkontakt generelle fokus pa trivsel deltog alle medarbejdere den 22. januar i et heldagskursus under titlen Velmående i arbetet. Kurset blev gennemført af Arbetarskyddscentralen i Helsinki og havde fokus pa de faktorer, der bidrager til et trygt og godt arbejdsliv. Den 2. december deltog alle medarbejdere i et kursus om konflikthåndtering på arbejdet. Kurset havde til formål at give medarbejderne konkrete redskaber til deeskalering af potentielle konflikter i de udadrettede funktioner.
Hele personalegruppen deltog i en personalerejse til Tallinn den 11. – 12. juni hvor Nordisk Ministerråds kontor i Estland bistod med programmet, der udover en introduktion til deres opdrag også bød på spændende møder med estiske kulturaktører samt Estlands Kulturministerium.
Budget og økonomi 2024
Nordisk Kulturkontakt har som øvrige samnordiske kulturinstitutioner, været pålagt 5 % besparelser årligt i perioden fra 2020 — 2024. Som en del af den såkaldte kompromisbudgetaftale for 2024 mellem Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd, fik vi imidlertid en ekstraordinær bevilling på 67.000 euro som er brugt til aktiviteter for børn og unge. Midlerne var begrænsede til 2024 og opgaven fremover er derfor at se på muligheder for at fastholde og udvikle Nordisk Kulturkontakts relevans overfor målgruppen børn og unge.