Gå till innehållet

Bilaga D: NORUT – Nordisk utbytes­ordning, årsrapport 2024

  
Antal stipendiater
Beviljade stipendiemånader
2024
39
57


Nordisk utbytesordning är ett samarbete mellan alla nordiska länder och områden. Utbytesordningen administreras av Nordisk kulturkontakt. Ordningen arbetar aktivt mot Vision 2030 och delområdet ett socialt hållbart Norden. Den nordiska nyttan är tydlig i att projektet ger en möjlighet för statstjänstemän i de nordiska länderna att bygga nätverk och bekanta sig med andra nordiska språk och arbetssätt.

Kontaktgruppens arbete

Under 2024 har kontaktgruppen träffats två gånger digitalt och två gånger fysiskt. Första fysiska mötet hölls i Reykjavik och det andra i Köpenhamn. Kontaktpersonerna har varit de samma under året utom på Island där kontaktpersonen efter många års framgångsrikt arbete gick i pension under sommaren 2024.

Kommunikationsarbete

Under 2024 beslöt gruppen att verkligen utmana problemet med att göra utbytesordningen mera känd för målgruppen och detta gjordes genom att anställa en studentmedarbetare under vårterminen. Den främsta uppgiften var att ta tillvara på alla fina erfarenheter stipendiaterna haft och berätta om dem i marknadsföringen. Nu finns det material på alla språk med intervjuer och citat från både stipendiater och arbetsgivare för alla i kontaktgruppen att sprida i sina kanaler. Det har även öppnats en egen LinkedIn sida för ordningen som ska fungera på alla nordiska språk och där alla i kontaktgruppen kan lägga upp material. Resultatet av detta hoppas vi syns under 2025 då intresseanmälningarna under hösten redan 2024 ökat avsevärt.
Kontaktgruppen har delat både de äldre filmerna och det nya intervjumaterialet på sina organisationers hemsidor, facebook och Linkedin. I Sverige har det ordnats webinarier där det har informerats om NORUT. Nyhetsbrev är ett annat verktyg som använts. Också NMRS har hjälpt till med att sprida info om utbytesordningen genom att lyfta ordningen på sin LinkedIn och i sitt nyhetsbrev.
Alla ansökningar och stipendiatrapporter görs via det digitala verktyget Questback som uppdateras varje år i enlighet med önskemål från kontaktgruppen.

Resultat

Under 2024 var 39 stipendiater på utbyte i totalt 57,1 månader. Stipendiaternas hemländer fördelades enligt följande:
Antal stipendiater 2024 (2023)
Antal månader 2024 (2023)
Island
8 (11)
9 (11,25)
Sverige
7 (7)
5,5 (6,75)
Norge
4 (8)
8,5 (15,25)
Finland
10 (4)
23 (11,5)
Danmark
6 (7)
8,1 (8,4)
Färöarna
0 (1)
0 (0,5)
Grönland
2 (2)
1,5 (3)
Åland
2 (0)
1,5 (0)
TOTALT
39 (40)
57,1 (56,65)

Ekonomi

Utbytesordningen fick under 2024 en beviljning på totalt 2 208 000 DKK, motsvarande 296 375 euro. Att stipendiepengarna går igenom flera valutaväxlingar på vägen gör att systemet leder till stora valutaförluster som finns inräknade i stipendiebeviljningarna. Av beviljningen får 7 % användas till administration. Ca 60 % av medlen kom till användning.

Rapporter från stipendiaterna

Stipendiaterna ska lämna rapport om sin vistelse inom en månad efter att de återvänt hem. Svaren stipendiaterna ger är övervägande positiva och de anser att de både på ett personligt plan, och att deras arbetsgivare, vinner på utbytet. På svaren om hur stipendiaterna fått information om NORUT är det ofta kolleger som berättar om möjligheten efter att själva varit på utbyte.  
Hur fick du höra om NORUT?
I vilken utsträckning etablerade du samarbete med nya kolleger?
I vilken utsträckning tycker du att ditt utbyte gett din arbetsgivare följande?
Ta ställning till följande påståenden
Ta ställning till följande påståenden
Ta ställning till följande påståenden

Kontaktpersoner och -organisationer

Danmark
Jonathan Wodskou Bengtsson, Medarbejder- og kompetencestyrelsen
Finland
Ritva Ukkonen, Utbildningsstyrelsen
Färöarna
Elisabeth Reinert Djurhuus, Lagmandens kontor
Grönland
Nivikka Brandt, Formandens Departement
Island
Stefanía Sigríður Bjarnadóttir / Ásta Einarsdóttir, Finansministeriet
Norge
Gunn Ramona Åsdahl, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring
Sverige
Marian Förde, Universitets- och högskolerådet
Åland
Tina Helsing-Öman, Ålands landskapsregering
Nordisk kulturkontakt | nkk.org