Disse enkle og effektive videoer blev lanceret i januar og har formidlet de to børn- og ungdomsprogrammer på en lettilgængelig måde. Arbejdet udgår stadig fra Nordisk Ministerråds designmanual, men for at inddrage yngre kræfter og ideer i arbejdet på sociale medier som Instagram og TikTok satte vi fokus på korte og visuelle historier, hvilket har skabt højt engagement og stor spredning blandt unge målgrupper. Mange ansøgere har specifikt nævnt disse videoer som deres første møde med programmet, hvilket vidner om en effektiv rækkevidde og stor synlighed.
Ud over dette har Norden 0-30 været del af en større kampagne på sociale medier. Betalt eksponering sikrede, at en programteaser dukkede op inden ansøgningsdeadline på de største brugerplatforme som Facebook, LinkedIn, Instagram og TikTok. Nordisk kulturkontakt vil fortsætte med at udvikle organisationens sociale medier, blandt andet ved at indføre en Discord kanal fra 2025. Dette er særligt vigtigt, når det kommer til børne- og ungdomsprogrammerne, da disse ofte er de mest effektive kanaler for at nå målgruppen.
Et af kommunikationens centrale mål er at skabe interesse for programmerne og øjeblikkeligt følge op med kvalificeret og motiverende informationsmateriale, som samtidig giver et konkret indtryk af, hvilke krav programmet stiller og hvad der forventes af projekterne. Her har hjemmesiden og de fysiske informationsmøder været en nøglefaktor
De fysiske kommunikationsindsatser har haft fokus på møder og netværk i hele Norden. F.eks. afholdt Nordisk Kulturkontakt "Morgenmadsdate: Find dit match" under Kulturmødet Mors i Danmark i samarbejde med Ung Kult, Realdania, IVÆRK og Unges Møde med Kunsten. I Vilnius fandt Nordic Baltic Youth Summit sted, hvor unge fra Norden og Baltikum deltog for at fremme dialog om kultur og samarbejde. Derudover blev der afholdt et informationsmøde i Nordens Hus, Tórshavn, i samarbejde med Bikubenfonden, Nordisk Kulturfond og NORA, hvor fokus var på at støtte unges projekter. Disse eksempler ud af mange, har været med til at styrke programmets netværk og synlighed blandt unge i hele regionen.
Tilgængelighedsanalyse af programmet fra Kulturens Analyseinstitut
I slutningen af 2023 blev der bestilt en tilgængelighedsanalyse fra Kulturens Analyseinstitut, som fokuserer på at identificere barrierer og forbedre adgangen til programmet. Analysen, der bygger på tidligere rapporter, viser, at store og erfarne organisationer ofte har lettere ved at opfylde dokumentationskravene og opnå fuld støtte.
Mindre organisationer, særligt fra yderområder som Færøerne, Grønland og Åland, oplever udfordringer med at deltage på lige fod. Analysen anbefaler derfor bl.a. øget og mere klar kommunikation samt målrettede initiativer for at øge deltagelsen fra disse områder.
Rapporten er færdiggjort i december 2024 og distribueret videre til Nordisk Ministerråd, blandt ekspertgruppens medlemmer samt andre relevante aktører.