Sakkunniggruppens arbete
Sakkunniggruppen för Demos utgjordes för första gången av en representant för varje land i Norden, dvs. åtta personer. Den nya sakkunniggruppen deltog i två beslutsmöten under året, ett på våren och ett på hösten. Sex av medlemmarna deltog även i bedömningen av det nya verksamhetsstödet för Demos, vars ansökningstid var i september 2024. De två nya sakkunniga för verksamhetsstödet ersatte representanterna för Island och Norge.
Sakkunniggruppen konstaterade att årets ansökningar hade en hög kvalitet och många goda projekt blev utan finansiering, speciellt i omgångarna Demos nätverk och kultur. Ordförande för Demos projektstöd Iris Dager konstaterade följande efter vårens beslutsomgång: ”Många goda projekt blev utan stöd, så i den bemärkelsen var det en svår beslutsomgång, men det är fantastiskt roligt att läsa om hur många bra samarbetsidéer det finns i Norden.”
Sakkunniggruppen välkomnade det nya stödprogrammet Demos, vars projektperiod sträcker sig från 2025 till 2027 och inkluderar både projekt- och verksamhetsstöd. Detta bidrar till en kontinuitet för Demos som programhelhet och att en sakkunniggrupp tillsätts för en treårig period.
För första gången genomfördes valet av en ny sakkunniggrupp för perioden 2025–2027 genom en öppen utlysning. På hösten 2024 publicerades en öppen ansökan för sakkunniga som resulterade i totalt 66 ansökningar från alla 8 nordiska länder. NKK utsåg på basen av ansökningarna 8 sakkunniga som representerar en jämn fördelning av geografi, ålder, kön och kulturell mångfald med stark kompetens inom det nordiska civilsamhället. Den nya sakkunniggruppen inleder sitt arbete år 2025.
Kommunikationsinsatser
För att nå rätt målgrupper och locka relevanta sökande valde administrationen att ta hjälp av en kommunikationsbyrå, som gjorde ett digert digitalt kommunikationsarbete för Demos tre moduler. Den största satsningen var en kampanj i sociala medier som genomfördes både på våren och hösten i alla nordiska länder. Kampanjbudskapen delades på svenska, finska, norska, danska, isländska och engelska.
Kampanjkanalerna Meta och LinkedIn kompletterades med en Google-kampanj på engelska för att nå personer som aktivt söker information om stöd. Målsättningen med kommunikationsinsatsen var 100 inkomna ansökningar av god kvalitet och med totalt 145 inkomna ansökningar kan konstateras att kommunikationssatsningen var framgångsrik.
Demos verksamhetsstöd
Nordisk kulturkontakt fick 2024 i uppdrag av Nordiska ministerrådet att bygga upp ett nytt treårigt stödprogram för nordiska organisationer. Syftet med det nya stödet är att genom en öppen utlysning dela ut verksamhetsstöd till nordiska civilsamhällesorganisationer vars primära syfte är att främja nordiskt samarbete. Ansökningsomgången resulterade i totalt 52 ansökningar, trots att marknadsföringstiden var endast 3 månader och stödformen var helt ny. Totalt 25 organisationer tilldelades verksamhetsstöd för en summa på totalt 4 493 959 euro. “Både anrika och nyare organisationer med nordiskt fokus beviljades stöd och stödmottagarna representerar brett det nordiska civilsamhället såväl geografiskt som tematiskt” säger ordföranden för mötet, Nette Rimpioja.
De flesta ansökningarna kom från Danmark, Finland och Sverige. Glädjande nog fanns alla de nordiska länderna och områdena representerade bland ansökningarna. Stöd beviljades också till alla länder. Dock skulle vi gärna se fler ansökningar från öarna; Grönland, Island, Färöarna och Åland. Förhoppningsvis utlyses Demos verksamhetsstöd igen om 3 år, då behovet är stort för speciellt verksamhetsstöd inom civilsamhället.
Projektexempel
Under 2024 har en bred variation av teman figurerat i ansökningarna.
Exempel från Demos nätverk
Sakkunniggruppen valde att i nätverksomgången prioritera mångfald, såväl i naturen som bland människor.
Nordic Summit for Species fokuserar på skyddandet av den biologiska mångfalden och beviljades 42 500 euro för ett samarbete mellan organisationer i Danmark, Sverige, Island, Norge och även Tyskland.
Projektbeskrivningen lyder: “The Nordic Summit of Species brings together civil society organizations across the Nordic countries, who are engaged in safeguarding biodiversity through novel ways of representing the interests of other species and ecosystems in both activistic, artistic and academic ways.”
Nordic Pride Conference beviljades 57 500 euro för ett nätverksevenemang där Pride-arrangörer kan utbyta kunskap, samarbeta kring gemensamma utmaningar och främja HBTQIA+-rättigheter i hela Norden.
Projektexempel från Demos kultur
Den nya modulen Demos kultur tog emot överraskande många ansökningar med fokus på nordiskt orkestersamarbete och litteratur.
Blås så in i Norden beviljades 26 070 euro för ett samarbetsprojekt mellan Sverige, Åland, Finland och Norge
Projektbeskrivning lyder: ”Vi ska tillsammans med Ålands Musikinstitut, Den Norske Blåseensemble och finske kompositören Ilari Hylkilä undersöka former för samverkan för att skapa fler originalverk för både barn och professionella, möjliggöra återväxt av blåsmusiker samt hitta former för samverkan mellan våra organisationer.”