Gå till innehållet

Kreativa processer får spelrum på Residens B28

En manlig och en kvinnlig dansare ligger på ett golv med en lampa bredvid sigHöstens pilotresidens resulterade i dans- och ljud-demoföreställningen The Rat and the Horse who couldn’t throw up. På bild Simon Chatelain och Corinne Mustonen. Foto: Helen Korpak
I den välvda tunneln som delar den långa byggnaden itu leder en vit trädörr in till Nordisk kulturkontakt. Bakom dörren öppnar sig ett nytt valv – i själva verket är hela byggnaden ett enda stort valv, indelat i större och mindre rum. I den bortre änden står en dörr på glänt. Vi knackar på och kliver in i residenslägenheten på Sveaborg B28.
Anki Hellberg-Sågfors har precis låtit installera en ny lampa över matbordet i lägenheten. Hon anställdes 2024 för att utveckla Nordisk kulturkontakts ytrymmen på Sveborg B28 för nordiska kontnärer. I samband med utvecklingen av Residens B28 etablerade hon ett nära samarbete med konst- och kulturaktörerna på Sveaborg, bland annat genom regelbundna lunchträffar som också kommer att gagna framtida residenskonstnärer.  
– Vi vill erbjuda hållbara och trygga ramar för konstnärligt skapande, både socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Det är möjligt att ta med sin familj eller dela lägenheten med kolleger. Varje residenskonstnär får också ett stipendium som ska täcka levnadskostnader under residensvistelsen, säger Anki Hellberg-Sågfors.  

Öppet för alla konstinriktningar

Efter goda erfarenheter av en handfull testomgångar gick höstens lansering av Residens B28 över all förväntan – hela 352 ansökningar kom in i residensets första Open Call.
– Efterfrågan visar att behovet är stort för residensverksamhet och för samarbete mellan nordiska konstnärer. Vi är öppna för ansökningar från hela konstfältet, vilket säkert bidragit till det stora intresset. Det är glädjande att märka att ansökningarna gäller så olika former av konstutövning, säger Hellberg-Sågfors.
Till exempel bildkonstnärer, musiker, skribenter, kuratorer, kulturproducenter, scenkonstnärer, forskare och hantverkare bosatta i Norden kan ansöka om en residensvistelse, och fokus ligger på den skapande processen.
Enligt Anki Hellberg-Sågfors får projektet vara i startgroparna vid residensperiodens start. Konstnären ska dock vara beredd att öppna upp sitt arbete för en bredare publik vid en workshop, utställning eller performans i open studio-anda och i ett samtal på Nordisk kulturkontakts biblioteksscen. Samtalen direktsänds även för en bredare publik.

Från samarbetsvilja till färdig föreställning

För dansarna Corinne Mustonen (FI), Simon Chatelain (FR) och ljuddesignern Vili Pääkkö (FI) utgjorde höstens provresidens den första arbetsperioden för deras föreställning The Rat and the Horse who couldn’t throw up. Enligt Vili Pääkkö är Residens B28 är ett mycket välkommet tillskott till residensutbudet både i Helsingfors och Norden.
– Vår residensvistelse på Sveaborg var starten på ett samarbete och ett projekt, vi hade inte arbetat tillsammans i den här sammansättningen tidigare. Inramningen gav oss mentalt och fysiskt utrymme att koncentrera oss på det konstnärliga arbetet. Den kulturellt och historiskt rika miljön fungerade också som inspiration för vårt projekt, säger Vili Pääkkö. 
– Själva residensutrymmet passade våra behov väl, eftersom vi arbetade på ett mycket platsspecifikt sätt och fokuserade på dans och ljud som medium. Det ovanligt formade och ekande utrymmet passade våra arbetsmetoder och var givande att jobba med, fortsätter Pääkkö.

Nordisk konstverksamhet med gamla anor

Den varmt rosafärgade kasernlängan i sten från 1868 har genom tiderna använts som både militär inkvartering för ryska soldater, efter det finska inbördeskriget som fångläger och senare som bostäder och arkiv innan den nordiska konst- och kulturverksamheten tog vid.
Mellan åren 1978 och 2006 verkade först Nordiskt konstcentrum och därefter Nordiskt institut för samtidskonst (NIFCA) på Sveaborg. Nordiskt konstcentrum producerade utställningar som turnerade i hela Norden men också visades på Sveaborg. Glimtar från husets utställningshistoria finns än i dag inramade på väggarna.
Maaretta Jaukkuri, kurator och professor i samtidskonst, var utställningschef på Nordiskt konstcentrum 1983–1989 och var med när verksamheten flyttade in i nyrenoverade utrymmen på Sveaborg B28 i mitten av 1980-talet.
– Det har varit intressant att se hur residenskonstnärerna från den tiden blivit vänner för livet. Trots att vi i Norden har olika språk och bakgrunder är det något, kanske geografin, som förenar oss. Också i internationella sammanhang ser man att de nordiska konstnärerna alltid hittar varandra, även om de inte känt varandra sedan tidigare, säger Maaretta Jaukkuri.
– Konstnärer med nordisk bakgrund känner ofta grannländerna väl och är medvetna om ländernas ganska likadana sociopolitiska förhållanden. Jag tror att diskussioner om konst då blir vanligare än när man träffar kolleger i hemlandet. Man blir inspirerade av varandra och ser sitt eget lands kulturmiljö från en annan synvinkel. Dessa möten har också lett till utställningar i andra länder, säger Jaukkuri.

Förenande och fredsskapande

Nordisk kulturkontakt arrangerar genom Residens B28 residensvistelser för kreativt arbete fyra gånger per år. Residensvistelsens längd kan variera mellan en och sex veckor. Byggnaden fungerar också fortsättningsvis som kontor och evenemangsutrymme för Nordisk kulturkontakts dagliga verksamhet.
Mycket av den omsorg som i tiden lades ner på att skapa fungerande lösningar för arbetande konstnärer är till glädje än i dag. För närvarande restaureras till exempel husets gamla mörkrum, så att de ska kunna användas vid behov.
Anki Hellberg-Sågfors nämner som kuriositet att residensets namn rymmer en dold innebörd som understryker kärnan i det nordiska samarbetet:
–  När vi skulle namnge residenset upptäckte vi att B28 också varit namnet på en atombomb. Vi valde att återerövra namnet som motkraft – i den här byggnaden ska vi arbeta för fred genom konsten, byggnadens historia till trots.
bottom yellow.png