Tröst och framtidstro
Samhället hela tiden blir mer komplext och dagens unga behöver tampas med utmaningar som föräldragenerationen inte behövde jobba med. Nyheter, rykten och influenser av alla slag sprids i realtid och ofta utan filtrering. De stora mediejättarnas algoritmer bidrar till polariseringen.
– De sociala medierna lägger mycket press på de unga. Vuxenvärlden kommer alltid att vara några steg efter, konstaterar Christian Wentzel.
Om det hemska redan skett kan litteraturen fungera som diskussionsöppnare i det svåra, till och med ge tröst. I Viveka Sjögrens bilderbok har hoppet formen av en liten blå fågel. På det sista uppslaget syns också en alldeles liten, smal solrand som ger löfte om att ljuset återvänder.
Pedagogiskt stödmaterial till boken
Någons bror och till alla andra bilderböcker som nominerats till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris kan laddas ner gratis på valfritt nordiskt språk via Nordisk kulturkontakts läsfrämjandeprojekt
Den nordiska bokslukaren. Stödmaterialet ger idéer på hur man kan ta också svåra saker på tal med barn i olika åldrar.
På samhällsnivå efterlyser Christine Namdar mer samnordisk framtidsdiskussion om våra unga, där de nordiska länderna tar del av varandras goda erfarenheter.
– Vad vill vi ha för ungdomar? Det viktigaste är att vi kan samsas enligt principen ”När det går bättre för mig kan jag hjälpa dig”, i stället för att som i USA tänka ”hur ska jag göra för att slippa bli som dig?”, säger Namdar.
Evenemanget ”Jag vet det när jag hör helikoptern över taken” – Diskussion om gängvåldet som del av barnens värld ordnades i samarbete mellan NKK, Nordiska ministerrådet och Nordens välfärdscenter.